3. mars 2023

Stora vinningar genom rätt materialval

Stora vinningar genom rätt materialval. Lägre fraktkostnader, läggningskostnader och materialkostnader.

Natursten som klarar höga påfrestningar och belastning av trafik även fast produkten är tunn kan ge en uppsjö av fördelar. Med möjligheten att välja tunnare sten och samtidigt hålla samma trafikklass sjunker den totala vikten och volymen av produkterna vid hantering som i sin tur ger positiva ringar på vattnet.

Spara på material – håll tillbaka kostnaderna 
En naturstenshäll för Trafikklass 2 (gator/vägar) i granit kräver en tjocklek på ca 100 mm medan hällar av Altaskiffer klarar samma utmaningar på 72 mm. Altaskiffern ger en vikt och volymminskning på nästan ¼, och därmed kostnadsminskningar. 

Zurface är exklusiv Sverige-leverantör av Altaskiffer, en nordisk natursten med imponerande tekniska egenskaper. Vid jämförelsen klarar en ~25% tunnare häll av Altaskiffer samma belastning tack vare sin nästan dubbelt så höga böjhållfasthet (på 34,3 MPa) jämfört med genomsnittlig granit.

Materialval gör skillnad
Samma typ av produkter fast med smärre dimensioner och lättare vikt ger smidigare hantering genom alla arbetsled. Här framstår klimatvinningar där mindre resurser går åt till transporter, lagerhållning och bearbetning, både hos leverantören och på arbetsplatsen vid anläggning. Fraktkostnader, läggningskostander och materialkostnader minskar naturligt när total vikt och volym reduceras. Zurface erbjuder alltid rådgivning om materialval för att hitta det som passar just era krav.

Dimensionering av hällar
Beräkna enkelt dimensionerna för naturstenshällar genom våran Excel fil. Fyll i trafikklass, stensort och ytdimensionerna för att ta reda på rekommenderad tjocklek.


*Jämförelsen ovan är beräknad enligt uträkningsmetod från SS-EN 1341 på hällar med formatet 450-900×300 mm (längd x bredd).