30. oktober 2022

Rekordefterfrågan på begagnad gatsten

Eric Waxin - Begagnad gatsten

Efterfrågan på återvunnen sten till gator och torg i landets kommuner och till olika byggprojekt ökar dramatiskt. Zurface – Nordens största naturstensaktör- har den senaste tiden sålt slut på 1200 ton begagnad gatsten. Återvunnen  gatsten är mer populär än ny.

Gatsten är vanligt förekommande  i  nybyggnadsprojekt. Även vid renoveringar av torg och allmänna platser är behovet av begagnad gatsten stort. Så stort att efterfrågan är större än utbudet.

– Vi märker av en ökad trend att allt fler aktörer  som Skanska, Peab och kommuner som Malmö och Göteborg i stort sett endast efterfrågar begagnad och återvunnen gatsten. En anledning kan vara trenden med cirkulär ekonomi men också att fler tycker återvunnen sten är vackrare än ny, säger Eric Waxin, vd och partner i Zurface.

Zurface är en ledande aktör och en stor leverantör av sten i olika utföranden. Nyligen köptes 400 ton begagnad gatsten från Norrköpings gator in till lagret i Stora Vika utanför Nynäshamn.

-Den såldes slut på rekordkort tid. Trenden går nu mot cirkulär ekonomi där även material som sten återvinns. Sten kan användas i flera generationer och blir bara vackrare med åren. Det har aktörer som städer och stora byggbolag upptäckt, säger Eric Waxin.

Han tror det finns flera anledningar till medvetenheten om att återanvända gatsten.

-En del tänker på miljön och vill ha begagnad sten, en del tycker den är vackrare och för en del passar inte ny sten in i en miljö där äldre sten redan är lagd, säger Eric Waxin och fortsätter;

-Vi har nu tagit höjd för det höga trycket på återvunnen gatsten och har nu beställt ytterligare  partier på 6000 ton.  Zurfacekoncernen levererar cirka 4 000 ton återvunnen sten om året.

Läs gärna vidare om vår begagnade gatsten och den cirkulär ekonomi som Zurface satsar på för att möta marknaden och förlänga livcykeln för produkter.
Det går även att läsa om detta hos Svensk Byggtidning.