Anläggning

Stockholm – Råsunda

Plats

Stockholm Råsunda

Byggår

2022

Entreprenör

PEAB

Stockholm - Råsunda gatsten - Panorama | Zurface

Från nationalarena till bostadskvarter

Sveriges nationalarenan vid Råsunda har förvandlats till ett bostadsområde – en del av Nya Råsunda. Den centrala platsen med möjlighet för stadsliv, shopping, cykelavstånd till city och nära till tunnelbana gör läget optimalt för bostäder. Idag står det en blandning av olika stora lägenheter längst mittfältsgatan som sträcker sig över platsen från den gamla arenan.

Zurface har levererat stora mängder natursten till områdena kring Nya Råsunda. Bland annat har det skapats hyllningar och minnen i form av text och symboler i gatsten längst gator och torg. Utförandet av byggnationen och anläggningsarbetet är gjort av PEAB

Råsunda Fotbollsstadion 

Området har sedan långt tillbaka varit fyllt med liv och rörelse och har i fleras hjärtan en speciell plats. Råsunda IP byggdes 1910 med ett publiktak på 12 000. Behovet av en större sportanläggning möttes 27 år senare då Råsunda Fotbollsstadion stod klar 1937. Med en möjlighet att ta in över 36 000 åskådare hölls landskamper, derbyn och ett otaligt antal minnen inom den svenska fotbollshistorien skapades just där. Inte minst för AIK – Allmänna Idrottsklubben och dess fans som hade Råsunda Fotbollsstadion som hemmaplan. Den sista matchen spelades 2012 mot italienska Napoli och några dagar senare var AIK-fansen själva inbjudna att påbörja rivningen av den anrika arenan genom att ta med sig “souvenirer” såsom stolpar, bänkar och grästuvor.

Läs mer om projektet
  • Kontaktperson


    Eric Waxin

    CEO / Founder