BeläggningAnläggning

Købmagergade

Plats

København

Byggår

2013

Arkitekt

Karrres + Brands Landschaparchitecten BV / Polyform Arkitekter

Entreprenör

Københavns Kommune

Material

Från Kultorvet till Mælkevejen

Under namnet KBP.EU har POLYFORM-arkitekter samarbetat med nederländska Karres en Brands med utformningen av den nya Köpmagergade. Arkitekterna har skapat en sammanhängande yta från Nørreport och hela vägen ner till Köpenhamns ströget mot Amagertorv. De kallar projektet Från Kultorvet till Mælkevejen.

Från ljus till mörk

Den sammanhängande ytan från Nørreport till Amagertorv säkerställer både stadsupplevelser och största möjliga flexibilitet. På en hektisk dag besöks Köpmagergade av 100 000 personer. Därför har en sammanhängande och nivåfri allmän yta skapats, som sträcker sig från fasad till fasad på gatan med tillhörande platser. Gatsten i svartvita nyanser skapar ett unikt gatustråk. Beläggningen ändrar sakta karaktär från ljus på gatorna för att vara mörkt på större ytor. På detta sätt harmoniserar beläggningen och stadsrummen. Totalt 19.000 kvadratmeter granit har lagts i projektet.

Beläggning med historia

De tre olika torgytorna på Købmagergades framhävs separat för sina speciella historier eller funktioner med ZURFACE natursten. På Koltorget ändras beläggningen till svart som en hänvisning till marknadens historia som kolsäljarens marknadsplats. Dessutom fungerar den nya multifunktionella fontänen på Koltorget som en samlingsplats med runda bänkar och scen vid olika evenemang. 

På Hauser Plads ändras den hårda beläggningen till mjuka och frodiga kullar. Hauser Plads är den gröna oasen i stadens centrum, en fristad där du kan gunga, leka eller bara koppla av. På Trinitatikyrkans torg framför Rundtornet förändras beläggningens karaktär och understryker Rundetårns speciella historia som observatorium. En stjärnhimmel av ljus i beläggningen förbinder himmel och jord.

Läs mer om projektet