BeläggningAnläggningFasad

Kastellet

Plats

København

Byggår

2011

Arkitekt

Finn Reinbothe, Henrik Jørgensen Landskab

Entreprenör

Forsvaret

Monumentet till Danmarks internationella insats är projekterat och realiserat av konstnären Finn Reinbothe baserat på hans vinnande förslag från en konstnärstävling 2009. Monumentet är uppfört på prinsessans Bastion på Kastellet i Köpenhamn och består av väggar, en minnesavdelning med namnen på de omkomna, en stor paradplats för ceremonier, vattenfyllda brunnar och en evigt brinnande eld för de utsända.

Bornholms sten

Murarna är resta i betong och därefter beklädda med ZURFACE flammade Paradis gnejs från Bornholm. Gnejsen är 30 cm breda och i fallande längder tillika gångbanehällarna som också är i fallande längder.  Trädgårdsmästare Per Malmos har använt totalt 800 ton Paradis gnejs, Blå Rønne och Moseløkke granit för 3 000 kvm beläggning och 400 kvm väggbeklädnad.

Tre rum med varsitt fokus

Det första rummet är det största och används för de stora officiella ceremonierna. Här bär den sluttande väggen inskriften “One Time, One Place, One Human.” Det andra rummet är för de utsända och innehåller därför en eld.  Utrymmet listar namn på insatsområdena från 1948 fram till idag. Det sista rummet är ett reflektion- och minnesrum för de överlevande med namnen på de fallna där blommor kan läggas. I mitten av detta rum finns en stenbrunn som speglar himlen.

Brunnen som symbol

Det finns totalt sju åttkantiga brunnar som ligger i förlängningen av muren och i periferin av monumentet. De är gjorda i Paradis-gnejs och innehåller 30-40 cm vatten, vilket speglar ljuset från de omgivande lamporna horisontellt vid skymningen. Brunnen symboliserar den gemensamma mänskliga utgångspunkten, den livgivande platsen där människor möts, pratar tillsammans, utbyter idéer och värderingar, hittar sin gemenskap och sinnesfrid och utvecklar kulturer.

Läs mer om projektet