Anläggning

Linköping – Brunnspromenaden

Plats

Linköping

Byggår

2022

Entreprenör

Strandbergs Stensättning & Peab

Zurface Sweden, Linköping - Brunnspromenaden

Sten som matchar den moderna staden och historian

Ombyggnation och renoveringen av Brunnspromenaden längs Stångån och Kinda kanal i Linköping ger ett stort lyft samtidigt som det förstärker historiska kvaliteter av parken och promenaden. Ett noga val av material och stensorter har genomförts för att hitta en matchning med den anrika plats och vackra miljö som nu även omges av moderna bostäder och kontorsbyggnader.

Gångstråk, murar, trappor, sittplatser

Projektet involverar flera aktörer på plats. Allt från bostäder, kontorsbyggnader till anläggningsytorna utomhus. Längst promenaden sträcker sig det ett flertal murar i romanummönster av natursten. Sittplatser och bänkar smälter in och varvas jämt med murarna vilket ger ett inbjudande intryck. Blandningen av flera olika stensorter ger ett levande och rustikt intryck som speglar platsens förflutna.

Konst och hyllning

Den nya torgytan i Klövergatans förlängning har ett stensatt mandalamönster av gatsten i flera olika färger. Där finns även konstverk i form av textcitat från Britta Holmsström gjorda av nedsmälta olagliga vapen från konfliktzoner. Konsten är skapad av Ulrika Sparre och gestaltningen kallas ”Du måste övervinna det onda med det goda”.

Zurface har både levererat natursten för etapp 1 och 2. Första etappen vid Apotekaregatan under 2019-2021, samt brunnsprommenaden för etapp 2 under 2021-2022.

Läs mer om projektet
  • Kontaktperson


    Nina Bergström

    Project Manager