Natursten överträffar betong
När Tivoli Hotel stod klart sommaren 2010, var det med storslagna takterrasser klädda med ljus granit i gigantiska storlekar. Faktum är att det ursprungligen var planerat att trädgården skulle täckas med stora betongplattor, men arkitekterna valde att ersätta betongen med natursten.
“Vi fann att granit är ett bra alternativ till betong, så när det visade sig att natursten inte var mycket dyrare valde vi en ljus granit istället för betong.” säger landskapsarkitekt och senior projektledare på SLAs arkitektfirma Ulla Hornsyld.
Elementen finns i olika storlekar på den 7 000 kvadratmeter stora takterassen och den gröna stadsoasen med ljusa granitdelar har visat sig vara både en vacker, hållbar och bra ekonomisk lösning.
“Fördelen med granit är att den patinerar vackert och där betongen kan spricka efter några år, kvarstår granitens skönhet. Vi får en fin albedoffekt med den ljusa krysshamrade och flammade graniten som gör det nya stadsrummet otroligt ljust och bekvämt att vistas i” säger Ulla Hornsyld.
Flytande isflak
Teknisk chef på Tivoli Hotell och Kongresscenter, Torben Straagaard, är nöjd med valet av granitsten till det stora området, inte minst på grund av det visuella elementet.
“När vi står i tornet och ser ut över området finns det ett vackert spel i stenarna, och det är just ytbehandlingen som gör det. Det ser ut som stora isflak som flyter runt. Underhållsmässigt finns det inga utmaningar med naturstenarna”, säger Torben Straagaard.
Oregelbunden läggning
Beläggningen på terrasserna kräver inte något stort underhåll, och de två olika ytbehandlingarna, krysshamrad och flammad, ger båda en slitstark yta som gör det lätt att gå på. Därmed kan den stora ytan användas för många olika aktiviteter.
Granitstenarna läggs i ett oregelbundet mönster, vilket gör att ytan verkar lite spräcklig och har en levande struktur i både sol och regn. Bara genom att använda två olika ytbehandlingar istället för att välja en annan dyrare stentyp, har mycket liv skapats i terrassen.